Foder til hunde og katte

Den hunde- og kattemad, du finder i supermarkedet er godkendt af EU, og du kan derfor være sikker på, at dit kæledyr får den helt rigtige mængde af vitaminer, mineraler, proteiner og fedt, som den har brugt for. DU skal dog være opmærksom på, at hvis din hund har dårligt helbred, er overvægtigt eller undervægtigt, har allergi eller har dårlige tænder, så skal du lægge en kostplan for din hund ud fra det. Der er for eksempel masser af steder, hvor du kan købe allergivenligt hunde- og kattefoder – specialfoder er dog dyrere end almindeligt foder. Det, du kan få hos din dyrlæge, er højst sandsynligt meget dyrt. Du kan relativt let google dig frem til nogle fornuftige priser. Hvis du er i tvivl om noget, kan du altid spørge din dyrlæge til råds om, hvorvidt mærkerne er gode, og om hvilken slags, der er bedst for din hund.

En anden mulighed er selv at lave hundemad. Det er meget oppe i tiden, at gøre alting fra bunden – og sådan er det altså også, når du skal servere mad for din hund. Men hunde må ikke spise helt det samme som mennesker – faktisk er nogle af de fødevarer, som vi mennesker elsker allermest livsfarlige for din firbenede ven. Så inden du går i gang med at udtænke en opskrift, så tjek listen neden for over madvarer, som du ALDRIG må hælde i din hunds eller kats madskål, så du ikke ubevidst forgifter dit kæledyr.

Hundefoder (foto: lavprisdyrehandel.dk)

Hundefoder (foto: lavprisdyrehandel.dk)

Lad os starte med hunden:

 1. Du har sikkert hørt før, at hunde ikke har godt af chokolade. Det er ikke chokolade i sig selv, der kan forgifte din hund. Det er stoffet theobromine, der kan gøre din hund alvorligt syg. Epileptiske anfald og blodprop i hjertet er ikke unormale bivirkninger, hvis hunden indtager det. I andre tilfælde kan hunde blive ophidset, og stoffet liver i kroppen i omkring 14-20 timer efter indtagelsen, alt afhængig af hundens størrelse. Måske sidder du og tænker ’shit’ nu, fordi du ved, at din hund nogle gange har været i chokoladeskålen, når den ikke lige har været under opsyn. Der er altså også eksempler på, at der ikke er sket noget synligt med hunden, men der er ingen grund til at tage chancer. Kaster hunden selv chokoladen op, er det et sundt tegn – ellers må du forsøge at få den til at kaste op inden for de to første timer efter indtaget. Tag straks hunden med til dyrlægen, hvis du synes, din hun virker anderledes efter indtaget. Et andet trick er at give den nogle brændte toastkrummer. På den måde danner der sig en kemisk forbindelse i hundens mave og det farlige theobromine vil blive udskilt med afføringen.
 2. Når det bliver efterår, skal du være ekstra opmærksom på, hvad din hund laver. Frugter som mirabeller, kirsebær og blommer indeholder cyanid (også kaldet blå), og det er meget giftigt for din hund. Selv meget få sten skal være skyld i en forgiftning, der kan lede til nyre- og leversvigt. Tag til dyrlægen så hurtigt som muligt, hvis du har mistanke om, at din hund kan have slugt nogen sten fra din have.
 3. Te, kaffe og cola har ingenting at gøre i din hunds mave. Næste gang, du vil forkæle din hund med lidt kage, så sikr dig, at værtinden ikke har sneget lidt kaffe i brownien.
 4. Nødder. Nødder er giftige for hunde, og valnødder er de værste. De kan forårsage anfald. Det er fosforindholdet i nødder, der har ry for at medføre blæresten.
 5. Løg. Indtag af løg kan forårsage blodmangel hos din hund. Rå løg er værst, men både hvidløg og purløg kan have samme effekt. Dog er hvidløg mindre giftige end almindelige løg og purløg, så i nødstilfælde kan det anvendes til utøj, hvis du er meget forsigtig med mængden. Hvis du har købt medicin, der indeholder hvidløg, mod flåter og lopper, er det en anden sag – det kan du sagtens anvende med mindre din hund har allergi eller andre specielle behov.
 6. Rå dej. Det er ikke godt for dig, men det er heller ikke godt for din hund. Det kan give mavepine og opkast.

Derudover er der en lang række planter, som hunde ikke må spise. Så hold godt øje med din hund, når den går på opdagelse i naturen.

Kattemad (foto: lavprisdyrehandel.dk)

Kattemad (foto: lavprisdyrehandel.dk)

Katte må heller ikke spise det samme som mennesker. Tjek listen over giftige fødevarer her, så du ikke ubevidst gør din kat syg og akut må ræse til dyrlægen.

 1. Hvis din kat er syg, må du aldrig give den almindelige medicin, som du selv bruger. Det kan den dø af. Den slags penicillin, som katte får, er meget anderledes. Du må heller ikke bruge det antibiotika, som du har brugt på din hund og give den til din kat, hvis den bliver syg. Som hovedregel bør man slet ikke bruge medicin til andre formål, end det dyrlægen i første omgang har udskrevet den til. Det kan gå grueligt galt.
 2. Katte kan ikke tåle avokado. Avokado indeholder et stof, der hedder person, som kan skade hjerte, luner og væv i dyr. Avokadoen er både giftige for hunde og katte og de fleste andre dyr.
 3. Det siger nok sig selv, men din kat kan ikke tåle øl – eller nogen andre former for alkoholiske drikke. Det kan forårsage skader på lever og hjerne, ligesom det også kan, når du selv indtager alkohol. Forskellen er dog, at små mængder af øl kan have alvorlige konsekvenser for dit kæledyr, fordi det er meget mindre end dig. Som regel kaster dyret det selv op, men har du mistanke om, at din kat har slikket ølpytter op – fra f.eks. nytårsaften eller en anden fest – så tag den med forbi dyrlægen.
 4. Lige hunde kan katte heller ikke tåle nødder. Også valnødder er særligt giftige for katten, men også macadamia-nødder er slemme. Konsekvensen af et nøddeindtag kan være alt fra opkast til lammelser og i værste tilfælde død. Har din kat spist nødder, vil den inden for 12 timer udvikle voldsomme sympotomer på nødderne. Det kan være, at den mister balanceevnen, den får feber, kaster op og dens hjerte vil galopere af sted. Hvis der er chokolade uden om nødderne, er det endnu være. SÅ er der risiko for nyresvigt og død. Hold derfor altid slikskålen langt væk fra hunden og ikke på et halv sofabord, hvor den let lige hoppe op og tage for dig.
 5. Chokolade er ligeledes meget giftigt for katte af samme grund som for hunde. Mørk og usødet chokolade er det værste. Forkæler du din kat med et stykke chokoladekage eller lader den slikke skålen, når du har rørt dejen, er det nok til at den at kan blive alvorligt syg. Den får hjertet til at slå faretruende hurtigt og uregelmæssigt, fordi chokolade indeholder theobromine.

Bonusinfo om kattens foderbehov

Katte er fra naturens side kødædere. Det er naturligt for dem at jage gnavere, fugle, padder og små krybdyr og insekter. Derfor er de vant til mad med masser af proteiner, mens de er dårlige til at fordøje grøntsager. Katte er desuden meget afhængige af at få taurin, arginin og carnitin gennem deres føde. Det findes i forskellige kødtyper, for eksempel oksekød, svinekød, lammekød, kød fra fjerkræ og fisk, som er de dyr den ikke selv vil jage.

Når du skal sikre, at kattens naturligt behov for næring opfyldes, bør du dagligt på faste klokkeslæt og i tilpasse portioner, fodrer din kat med god tørfoder, der indeholder minimum 20 procent protein og det førnævnte aminosyrer, taurin, arginin og carnitin.

Du bør være opmærksom på at nogen slags tørfoder indeholder mange ’fyldstoffer’, som din kat ikke kan optage i kroppen, og som altså ikke gavner den. Det l sige, at den kan spise meget mere mad, end hvis det var tørfoder med færre fyldstoffer. Du kan supplere med vådfoder – det får maden til at virke mere indbydende.

 

Køb foder til både hund og kat her

 

Læs mere om foder til hunde og katte:

Katte fortjener sund og nærende foder fra Iams

Royal Canin Hypoallergenic DR25 er hundefoder på omtanke

Arion hundefoder er bedre end andet hundefoderSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.